Συνέντευξη στο freesunday.gr

“Ο έρωτας είναι απόλαυση”

Συνέντευξη στο noisy Κώστας Κούλης

Ανεξερεύνητα κοιτάσματα ηδονής υπάρχουν μέσα μας

Πως ανταποκρίνεται ο κόσμος στο βιβλίο;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι καλή. Αρέσει, λένε. Δείχνει άλλους δρόμους. Φυσικά, λόγω πανδημίας, δεν έχω πλήρη εικόνα. Θα έχω όταν αρχίσουν ζωντανές παρουσιάσεις. Αυτό που αποκομίζω γενικά είναι πως δημοσιογράφοι κι αναγνώστες βρίσκουν στις σελίδες του βιβλίου κάτι-κάνουν να ηχήσει μέσα τους η γνώση πως υπάρχει ένα άλλο σεξ· ποιοτικό κι αληθινό, που στηρίζει μια σχέση ελεύθερων, αληθινών ανθρώπων.

Ήταν ζήτημα χρόνου να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για το σέξ;
…ΉΤΑΝ ζήτημα χρόνου να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για το άλλο σέξ-που απορρίπτει το πορνό,την χυδαιότητα, το ξεπούλημα· που πιστεύει όχι στο σεξ που εγωιστικά και ναρκισσιστικά πληγώνει κι εκτονώνει, αλλά στο σεξ που ενώνει και λυτρώνει. Σε μια δύσκολη, χαοτική εποχή όπως αυτή, πιστεύω χρειάζονται τέτοια βιβλία· που λένε-
ξεκόλλα, ψάξε μέσα σου, χαλάρωσε και βρες τον θησαυρό σου-ερωτικό, πνευματικό· ο θησαυρός σου είσαι εσυ, απλά το ξέχασες.

Το θέμα είναι να ξαναβρούμε τον εαυτό μας για να βρούμε και τον έρωτα;
..ΤΟ θέμα δεν είναι να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, αλλά να τον θυμηθούμε-αυτό προτείνει το βιβλίο. Να θυμηθούμε πως δεν είμαστε στο βάθος ανθρωπάκια ψηφιακά, αγχωμένα και
χρεωμένα,αλλά Άνθρωποι·όντα ερωτικά με ουσία, κότσια και κοιτάσματα ηδονής ανεξερεύνητα βαθιά μας. Όταν το θυμηθούμε αυτό, θα μας θυμηθεί και θα μας βρει κι ο έρωτας· που δεν είναι παρά η ποίηση της καθημερινότητας. Ο έρωτας που… σε βρίσκει όταν σκάβεις μέσα σου για άλλη μια φορά, όπως λέει ο ποιητής.

Υπάρχει ιδανικό ζευγάρι;
..ΜΟΝΟ στο Χόλυγουντ. Υπάρχει αληθινό ζευγάρι. Δυο άνθρωποι που ψάχνονται, που ανοίγονται στη φλόγα της αγάπης, που αγκαλιάζουν τα λάθη τους, τα πάθη, τα γαμώτο τους· προχωρούν μαζί, επειδή θέλουν να μάθουν την αγάπη· που δεν είναι ουσιαστικό, αλλά ρήμα. Αγαπώ επειδή επιλέγω να ρισκάρω και να πάθω και να μάθω.

Που τέμνονται ο έρωτας κι η αγάπη;
..ΣΕ μια σχέση το σεξ είναι ο αφρός, ο έρωτας το κύμα και η θάλασσα η αγάπη-όπου λίγα
ζευγάρια φτάνουν τελικά· ο έρωτας είναι η κραυγή του πάθους, το ξεγέλασμα, η γλύκα του καθρέφτη. Αγάπη είναι το αίσθημα που θα σε στεφανώσει, αλλά και θα σε σταυρώσει, θα σε παραδόσει στη φωτιά του εξαγνισμού, όπως λέει ο Χαλίλ Γκιμπράν

Το ζευγάρι που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο..πως προέκυψε;
…Ο Τάκης κι η Μαρία που πρωταγωνιστούν, δυο άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αγαπούν,
μισούν, φοβούνται, χαρά ψάχνουν και να φύγουν απ’ τον πόνο-όπως όλοι.
Η διαφορά είναι πως η Μαρία έχει ξυπνήσει. Ξέρει· για την μεγάλη Μητέρα· το ιερό το θηλυκό· το ιερό σεξ, το ευλογημένο. Έχει μυηθεί και θέλει να μυήσει και τον Τάκη, που είναι αρχικά επιπόλαιος, ανερμάτιστος ναρκισσιστής Δον Ζουάν. Εδώ εκείνη είναι ο Πυγμαλίων, εδώ αντιστρέφονται οι ρόλοι. Κι έτσι πρέπει να’ναι, αφού η επικράτηση του θηλυκού είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου ( Λάο Τσέ)

Γιατί ο λωτός ανθίζει μες τη λάσπη;
ΑΥΤΟ είναι το φυσικό του. Η ομορφιά του τρέφεται απ’ τη λάσπη, αλλά ουδέποτε λερώνεται· έτσι κι ο έρωτας, φυτρώνει μες τη λάσπη που την κάνει όνειρο, φως· αφού η λάσπη που ανασαίνει είμαστε εμείς· λάσπη και όνειρο είναι η φύση μας, σάρκα και πνεύμα που ζητάνε να ενωθούν λυτρωτικά.

Η Τάντρα απαντά σε όλα τα θέματα του έρωτα;
..ΌΧΙ. Η Τάντρα είναι ένας δρόμος. Τρυφερός, πνευματικός, ερωτικός, βαθιά απολαυστικός, με ρίσκο όμως, όπως καθετί που αξίζει. Στα ερωτήματα του έρωτα η απάντηση είναι η αγάπη. Αυτήν ζητάμε, αλλά συχνά σε λάθος μέρος.

Το επόμενο βιβλίο σας;
…ΈΧΕΙ παρόμοιο θέμα. Είναι η μύηση ενός ζεύγους-της Ζωής και του Πέτρου- στο σεξ του
παραδείσου, μέσα από κάποια σεμινάρια ερωτικής αυτογνωσίας και Ιερού ερωτισμού. Το γράφω τώρα· γενικά για την Τάντρα κι όλα αυτά τα θέματα, υπάρχει και το σάιτ μας
tantra-love.gr.

Παρουσίαση βιβλίου στο mikrofwno.gr

«Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα»: Το εγχειρίδιο που θα μεταμορφώσει
την ερωτική σας ζωή

Πόσο αληθινά ερωτευόμαστε;
Και πόσο αφήνουμε σώμα και νου ν’ ανακαλύψει τη μαγεία του έρωτα;
Πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τον ερωτισμό μας, κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις και την ιδιαίτερα απαιτητική καθημερινότητα και – μάλιστα – να το δούμε να ανθίζει;

Στο καινούριο του βιβλίου «Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα» ο Χρήστος Αποστολάκος έρχεται ν’ απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Πηγαίνει όμως και ένα βήμα παραπέρα, καθώς υπόσχεται να μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε ριζικά την ερωτική μας ζωή, εφοδιάζοντας μας με πολύτιμες πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις.

Ένα εγχειρίδιο απελευθέρωσης

Έπειτα από χρόνια εμπειρίας με τις πρακτικές του Τάντρα, ο Χρήστος Αποστολάκος – παλαίμαχος εκπαιδευτικός, νυν διοργανωτής σεμιναρίων αβελτίωσης της ερωτικής ζωής – καταρρίπτει με επιχειρήματα παγιωμένες πεποιθήσεις που μας απομακρύνουν από την πραγματική απόλαυση και επιστρατεύοντας την θεωρία, αλλά και στοχευμένες ασκήσεις, μας δείχνει τον δρόμο για να:

  • μεταμορφώσουμε την ερωτική πράξη σ’ ερωτική ευδαιμονία
  • συμφιλιώσουμε την καρδιά με το ένστικτο
  • λυτρωθούμε από κοινωνικές ενοχές και ψυχολογικά ταμπου
  • αγαπήσουμε αλλά και ν’ αγαπηθούμε ουσιαστικά.

Ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, αλλά και ένα φιλοσοφικό εγχειρίδιο προσωπικής και συλλογικής απελευθέρωσης.

Συνέντευξη στο monopoli.gr

Ο συγγραφέας Χρ. Αποστολάκος μάς εξηγεί πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας ζωή

 Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, «Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα», από τις εκδόσεις Δαιδάλεος, ο συγγραφέας και ολιστικός θεραπευτής Χρήστος Αποστολάκος μας μίλησε για τον έρωτα, τις σχέσεις και το κατά πόσο είναι εφικτό να «μεταμορφώσουμε» τη σεξουαλική μας ζωή.
ΑΡΙΣΤΟΥΛΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ | 29.09.2020

Στο καινούριο του βιβλίο, με τίτλο «Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος, ο διοργανωτής σεμιναρίων Τάντρα και αυτοβελτίωσης, Χρήστος Αποστολάκος, μέσα από πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις μας βοηθάει να απαλλαγούμε από στερεοτυπικές αντιλήψεις και κοινωνικές ενοχές, καθώς και να μεταμορφώσουμε ριζικά την ερωτική μας ζωή, συμφιλιώνοντας την καρδιά με το ένστικτο και επιδιώκοντας την ερωτική ευδαιμονία.

Με αφορμή, λοιπόν, το νέο του φιλοσοφικό εγχειρίδιο προσωπικής και συλλογικής απελευθέρωσης, ο Χρήστος Αποστολάκος μας μιλάει για τον έρωτα, τις σχέσεις, την πρακτική της Τάντρα, με την οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια, τη νέα γενιά και τα «εμπόδια» που μπορεί να συναντήσουμε στον δρόμο για τη «μεταμόρφωση» της σεξουαλικής μας ζωής.

-Σε ποιά περίοδο της ζωή σας συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την συγγραφή; Ποιο ήταν το έναυσμα που σας δόθηκε;

Έγραφα από παλιά, ερασιτεχνικά, κατά καιρούς. Πριν από είκοσι χρόνια κατάλαβα πως το να γράφω είναι μέσα στον σκοπό της ζωής μου και πως έχω κάτι να πω που (ελπίζω πως) αξίζει να το διαβάσουν κι άλλοι. Έκτοτε γράφω, ενώ τα εναύσματα κι οι αφορμές ποικίλουν.

-Τι σας ενέπνευσε να γράψετε τους «Επτά Πνευματικούς Νόμους του Έρωτα»;

Ο σεξουαλικός αναλφαβητισμός που αντιμετώπισα από τότε που ασχολήθηκα με τον ποιοτικό ερωτισμό και την Τάντρα, συντονίζοντας και σχετικά σεμινάρια. Θα έλεγα πως γενικά αγνοούμε ό,τι έχει σχέση με μια σεξουαλικότητα υπέροχα απολαυστική και βαθιά θεραπευτική- αυτή που απολάμβαναν οι προγονοί μας, για παράδειγμα· που μπορεί καθένας από μας να διεκδικήσει-αν μάθει πως κι αν τολμήσει.

Τι είναι αυτό που ελπίζετε να αποκομίσει ο αναγνώστης από το συγκεκριμένο βιβλίο, ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι η πρόσληψη ενός βιβλίου αποτελεί, εν μέρει, υποκειμενικό ζήτημα;

Ότι τα δυο ρήματα σέβομαι και ποθώ δεν είναι ασύμβατα. Ότι μπορεί να κάνω έρωτα με το πιο άφθαστο κι αβυσσαλέο πάθος, χωρίς να χάνω ποτέ τον σεβασμό. Αυτό τ’ αλλάζει όλα. Κι ο σεβασμός ξεκινάει απ’ τη γυναίκα. Που δεν την βλέπω πια σαν πόρνη ή σαν μοιραία ή σαν ανέγγιχτη παρθένα-αλλά σαν άνθρωπο.

Η Τάντρα σου διδάσκει τεχνικές όχι απλά για να γίνεις πιο καλός εραστής ή ερωμένη, αλλά για να ενωθείς εκστατικά με τον σύντροφο, μέσα από την αγάπη.

Η   αυτοβελτίωση, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί έναν «αγώνα δίχως τέλος» στη ζωή ενός ανθρώπου. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε μέσα μας; είναι ο εαυτός μας ο μεγαλύτερος αντίπαλος;

Δεν συμφωνώ με τον όρο αυτοβελτίωση, που μπορεί να είναι μια ωραιότατη παγίδα, ένας αγώνας δίχως τέλος, όπως λέτε. Πιστεύω πως αυτό που ο άνθρωπος ζητάει είναι η αλήθεια του-ν’ αγωνιστεί για να γίνει αυτός που είναι ήδη κατά βάθος. Για παράδειγμα, η Τάντρα σου διδάσκει τεχνικές όχι απλά για να γίνεις πιο καλός εραστής ή ερωμένη, αλλά για να ενωθείς εκστατικά με τον σύντροφο, μέσα από την αγάπη. Το εμπόδιο είναι η έλλειψη αγάπης, σ’ έναν κόσμο που διδάσκει επιμελώς πώς να μισούμε τον εαυτό μας, αγαπώντας την εικόνα μας.

Ο εσωτερικός ανταγωνιστής δεν είναι αντίπαλος στο βάθος, αν και φαίνεται έτσι· είναι αυτός που θα σε κάνει να παλέψεις πιο σκληρά· να ξεπεράσεις τις τρικλοποδιές, το σαμποτάζ που θα σου κάνει, τις παγίδες που σου βάζει-πώς αλλιώς θα δυναμώσεις, αν δεν σου κρατάει κόντρα κάποιος;

Η οικονομική κρίση, η πανδημία και άλλες δυσκολίες, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητα μας, φαντάζουν πολλές φορές εξουθενωτικές και ανυπέρβλητες. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι το να μην τους επιτρέψουμε να μας περιορίσουν στον τρόπο που απολαμβάνουμε τις μεγάλες χαρές της ζωής, όπως τον έρωτα;

Αφήνοντας τη μύτη του Πινόκιο κατά μέρος: Η σεξουαλικότητα μας-που είναι στην ουσία τρόπος ζωής κι όχι μια επιμέρους δράση- ούτε πριν την πανδημία ήταν στο φόρτε της· ίσως οι νεώτεροι έκαναν πιο πολύ σεξ-αλλά γρήγορο, ασθματικό, χωρίς χαρά, με το κινητό από δίπλα.

Η πανδημία μας δίνει χρόνο, αφού μένουμε μέσα ή να βγάλουμε ρίζες στην οθόνη ή να ψαχτούμε σοβαρά σε όσα μας λείπουν-αν ας πούμε ο ερωτισμός μου είναι στα Τάρταρα, αν η φωτιά μέσα μου δεν καίει, μήπως χρειάζονται αλλαγές; σε μένα πρώτα ριζικές ή να ξαναδώ την σχέση απ’ την αρχή ή ό,τι άλλο; Τώρα, όχι όταν βρεθεί το εμβόλιο;

Σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, με βαθιά ριζωμένες κάποιες απαρχαιωμένες αντιλήψεις, μπορεί εντέλει κάποιος να φτάσει στην πολυπόθητη πνευματική και σεξουαλική απελευθέρωση με ψυχολογική ή/και σωματική ασφάλεια;

Φυσικά και μπορεί, όχι εύκολα βέβαια. Αν φτιάξει έναν δικό του χάρτη ερωτικό. Ώριμα αποφασίζοντας ποιές είναι οι ερωτικές επιλογές του· τι ζητάει από το σεξ κι απ’ το σύντροφο· τι χρειάζεται μέσα του ν’ αλλάξει, ώστε να γίνει ερωτικά έτσι όπως θέλει. Σαφώς θα έχει κόστος-η ελευθερία πληρώνεται σε κόσμο ψηφιακά και πνευματικά υποδουλωμένων, σαν κι αυτόν. Αξίζει όμως γιατί φέρνει τη χαρά!

Που πιστεύετε ότι οφείλεται το γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των ζευγαριών; Μπορεί να γεφυρωθεί ολοκληρωτικά το χάσμα;

Το χάσμα οφείλεται στο ότι οι άντρες είναι από τον Άρη, ενώ οι γυναίκες από την Αφροδίτη (ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε). Μιλάνε άλλη γλώσσα δηλαδή. Επίσης θα βοηθούσε πολύ ο άντρας να τα βρει με την γυναίκα μέσα του, με το θηλυκό κομμάτι του κι η γυναίκα να τα βρει με τον άντρα μέσα της, με το αρσενικό κομμάτι της. Αυτός είναι ο ιερός γάμος. Γράφω περισσότερα γι’ αυτό στο τελευταίο βιβλίο μου.

Μιλήστε μας λίγο για την πρακτική της Τάντρα, με την οποία ασχολείστε τα τελευταία χρόνια. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο τομέα;

Να πω εδώ τι δεν είναι Τάντρα πιο καλά. Δεν είναι το να κάνεις πολύ σεξ, ούτε το να έχεις αμέτρητους οργασμούς ή άπειρους συντρόφους. Τάντρα θα πει να κάνεις σεξ με αγάπη και με γνώση. Αυτό θα φέρει μια επανάσταση στη ζωή του ζευγαριού και μια απίστευτη αναβάθμιση.

Αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με το θέμα αυτό γιατί μου έλειπαν κι η αγάπη και η γνώση κι έτσι οι σχέσεις και το σεξ έφερναν πιο πολύ πόνο, παρά χαρά.

Από τα σεμινάρια Τάντρα που έχετε συντονίσει, ποιά αίσθηση  αποκομίσατε από την αλληλεπίδρασή σας με τους συμμετέχοντες;

Είναι όπως σε μια τάξη. Κάποιοι μαθητές -μαθήτριες  «τα παίρνουν»  τα γράμματα, κάποιοι όχι, ό,τι κι αν κάνεις. Οι πρώτοι ωφελήθηκαν πολύ απ’ τα σεμινάρια. Άνοιξαν πόρτες. Είδαν τον έρωτα αλλιώς. Οι άλλοι, απλά σταμάτησαν. Γενικά μιλώντας, οι νέοι είναι μπροστά στο θέμα. Ξέρουν πράγματα. Τολμούν. Πειραματίζονται. Ψάχνονται, ταξιδεύουν σε χώρες όπου η Τάντρα έχει παράδοση (στη χώρα μας γίνονται  σεμινάρια Τάντρα, πολλά σε κλειστό κύκλο ή δηλώνονται ως γιόγκα, για ν’ αποφευχθούν οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών κ.τ.λ.).

Ως εκπαιδευτικός που υπήρξατε, πόσο πιστεύετε ότι η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία θα βοηθήσει την νέα γενιά, μελλοντικά, στην δημιουργία υγιέστερων σεξουαλικών σχέσεων;

Συμφωνώ απόλυτα με τα λόγια μιας φωτισμένης εκπαιδευτικού, που δημοσιεύτηκαν στο monopoli.gr:

«Ο προσωπικός μου στόχος, αλλά και ο στόχος όλης της ομάδας  είναι να ενταχθεί συστηματικά και οργανωμένα η σεξουαλική αγωγή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Θεωρώ ότι τα παιδιά μας το έχουν ανάγκη. Μεγαλώνουν σε μια κοινωνία όπου δέχονται πληθώρα πληροφοριών και ερεθισμάτων, τα οποία αν δεν τα βοηθήσουμε να τα ξεδιαλύνουν, πιθανότατα να μην πάρουν σωστές αποφάσεις. Η σεξουαλική αγωγή πρέπει να γίνει μια φυσιολογική εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπως τόσες άλλες».

Ποιά η συμβουλή σας προς τα νέα παιδιά που βρίσκονται στη διαδικασία εξερεύνησης και διαμόρφωσης της σεξουαλικής τους ταυτότητας; Πώς θα μπορέσουν να αποδεχτούν οι ίδιοι αυτό που είναι μέσα σε ένα εχθρικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον;

Δεν μου αρέσει η λέξη συμβουλή. Γεννάει αντιδράσεις. Η πρότασή μου σ’ έναν νέο είναι η εξής: Πρώτα, κάνε delete εδώ και τώρα όσα σου μάθανε για έρωτα και σεξ-άκυρα, σκάρτα, σκουριασμένα σχεδόν όλα. Βρες έγκυρους δασκάλους και μάθε απ’ την αρχή. Δεύτερο, θυμήσου τι είπε ο Ράιχ: «Μόνο εσύ ο ίδιος μπορεί σαν γίνεις ο απελευθερωτής του εαυτού σου»· τρίτο. Πειραματίσου, τόλμησε, ενώσου με όσους σκέφτονται ίδια. Αποδέξου αυτό που είσαι ερωτικά-το πιο σπουδαίο-και τίμησέ το, απολαμβάνοντας.

Κριτική βιβλίου από τον
Κωστα Λουλη στο Noizy.gr

«Ο αμαρτωλός κι ο άγιος απλά ανταλλάσσουν σημειώσεις»

  Το σεξ και η αγάπη… Ο έρωτας και ο έρωτας. Η πράξη και οι ορισμοί. Ο σύγχρονος άνθρωπος προβληματίζεται. Αγχώνεται. Προσπαθεί-ίσως- και αποτυγχάνει ή βαυκαλίζεται πως τα καταφέρνει. Σύντροφοι που απωθούνται μεταξύ τους. Σύζυγοι που διαπιστώνουν ότι δεν αγαπιούνται. Που διαπιστώνουν πως ακόμα κι όταν αγαπιούνται, δεν επιθυμούν. Άνθρωποι που δεν έχουν καταλάβει πως ο ερωτικός διαλογιστής είναι το κλειδί για μία υγιή σχέση, γεμάτη πάθος και απαλλαγμένη από τα εγώ.

Ο Χρήστος Αποστολάκος έχει μελετήσει πολύ το θέμα. Έχει συντονίσει ανάλογα σεμινάρια, έχει ζήσει σχετικές ιστορίες, έχει άπειρα παραδείγματα, στα οποία στηρίζεται και γράφει αυτό το βιβλίο. Ο συγγραφέας μιλάει για την ιερότητα του ερωτισμού, για το σεβασμό ανάμεσα στους συντρόφους, για την ολική συγχώρηση, για την προσέγγιση μέσα από την ψυχή. Ο άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί το σεξ μόνο για αναπαραγωγή. Όταν ανακάλυψε την ύψιστη μορφή απόλαυσης σε αυτό, το κίνησε σε πολυάριθμα μοτίβα, το θεοποίησε αλλά και το τσιμέντωσε κάτω από φθηνές σταθερές και τσοντοειδείς θεματικές. Βασισμένος στην Τάντρα και σε σχετικές πρακτικές και θεωρίες, ο Αποστολάκος αναφέρει επτά αρχές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο σήμερα να επαναπροσδιορίσει και να συλλάβει τον ερωτισμό, όπως ο τελευταίος θα ήθελε να συλληφθεί. Έχοντας σαν παράλληλη εικόνα την ιστορία ενός ζευγαριού «υπό σύσταση», του Τάκη και της Μαρίας, το βιβλίο αναφέρεται σε διάφορες στιγμές των δύο ανθρώπων για να τονίσει το λάθος, το μη σωστό, το «Άστο καλύτερα, βρε αγάπη μου»…

Είναι ένα βιβλίο που το διαβάζεις μέσα σε μία ώρα, άντε μία και μισή το πολύ. Γλυκόπιοτο στην υφή και τη δομή του, ευκολοχώνευτο στην αρχή και με τεράστια διαδικασία πέψης στη συνέχεια, το ανάγνωσμα αυτό προσφέρεται για αυτοκριτική, αναθεώρηση και καινούργια αρχινήματα. Είτε έχετε μία σχέση εδώ και χρόνια, είτε τώρα ξεκινάτε, είτε είστε παντρεμένοι και πολλά τα έχετε αφήσει κάτω από το χαλί, είτε είστε μέσα στην καλή χαρά γιατί μόλις πρόσφατα ολοκληρώσατε και το χαίρεστε σαν παιδιά, είναι μια καλή ιδέα να εστιάσετε σε τούτες τις γραμμές και παραγράφους. Αυτό που θα διαβάσετε είναι η μαγεία της αγάπης και του βαθμού στον οποίο καθορίζει την ερωτική επαφή. Επιθυμείτε τον/την σύντροφό σας;

Το εκφέρετε; Το υποστηρίζετε; Είστε εκεί για εκείνη/εκείνον;

Ο Τάκης ήταν κλασσικό καμάκι. Είχε μελετήσει ατάκες, μεθόδους, τρόπους προσέγγισης, είχε καταγράψει τα αξεσουάρ της επιτυχίας. Η Μαρία πάλι… είχε περάσει από διάφορα κύματα και ζητούσε την ολοκλήρωση μέσα από τον ιερό ερωτισμό. Γιατί είναι ιερό πράγμα ο έρωτας. Και αυτό ισχύει πέρα από θρησκείες και αντίστοιχες πεποιθήσεις. Τι ωραίο να σ’ αγαπούν και να σου το λένε, σωστά; Ίσως το καλύτερο αφροδισιακό. Ίσως…

Ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας μέσα από τον έρωτα, την σχέση, την επαφή με το άλλο μας μισό, τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Θυμόμαστε πράγματα που κάνουμε ή κάναμε και συνάδουν ή αποκλίνουν. Χαιρόμαστε και προβληματιζόμαστε. Ανακατεύουμε την τράπουλα, ανασκαλεύουμε την άμμο… Την παρατηρούμε να γίνεται λάσπη. Κοιτάζουμε λίγο καλύτερα. Το λουλούδι του λωτού, παρά το γεγονός ότι γεννιέται και ανθίζει μέσα σε αυτή, είναι πεντακάθαρο. Και εκεί οδηγείται η σκέψη μας. 

Τόσους αιώνες, μία μεγάλη μερίδα της ανθρωπότητας προσπάθησε και τα κατάφερε να επιβάλει κανόνες στον ερωτισμό, στο σεξ. Να το κάνει να φαντάζει λίγο και φθηνό. Να το κάνει να ακούγεται σαν αμαρτία. Να επισύρει ποινές.

Ο συγγραφέας έρχεται με αυτό το βιβλίο σήμερα και δείχνει πόσο καθαρό είναι, παρά την λάσπη γύρω-γύρω. Ο συγγραφέας έρχεται με αυτό το βιβλίο και ανοίγει την πόρτα για την λύτρωση. Η οποία λύτρωση είναι μόνο -και πάντα- στο χέρι μας. Απολαμβάνω γιατί σέβομαι, κατανοώ, συμπάσχω, συμπορεύομαι. Απολαμβάνω γιατί αγαπώ…

Κώστας Κούλης

Συνέντευξη στο polismagazino.gr

Πως θα βρούμε το ποιοτικό σεξ;

Πώς σας ήρθε η ιδέα για την συγγραφή του βιβλίου σας-Oι 7 πνευματικοί νόμοι της ερωτικής επιτυχίας; 

Εδώ και χρόνια και εκπαιδεύομαι στην Τάντρα, την επιστήμη που ενώνει το ερωτικό με το πνευματικό κομμάτι μας. Επίσης συντονίζω σεμινάρια Τάντρα στην Αθήνα.

Απο τις εμπειρίες αυτές μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο-τους επτά πνευματικούς νόμους του έρωτα- για να θυμίσω βασικά κάτι που λέει ένα Ινδός δάσκαλος, ο Όσσο και το παραθέτω στο βιβλίο,

Το σεξ πρέπει να γίνει πάλι κάτι ιερό-να μην είναι ούτε πορνογραφικό, ούτε καταδικαστικό, ούτε καταπιεσμένο αλλά κάτι απόλυτα σεβαστό- αφού πολύ απλά μέσα από αυτό γεννιόμαστε.

 Που το γράψατε;

Το μισό σπίτι μου, έξω από την Αθήνα, το άλλο μισό σε παραλία ερημική, κάπου στην Μάνη

 Σε πόσο χρόνο το γράψατε;

Σε ένα, αλλά περιλαμβάνει σημειώσεις ετών, από σεμινάρια Τάντρα, ιερού ερωτισμού, ασκήσεις

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;

Εγχειρίδιο ερωτικής αυτογνωσίας

 Γιατί δεν απολαμβάνουν τον έρωτα σήμερα τα ζευγάρια; τι συμβαίνει;

Συμβαίνει ότι το σεξ, αν και γίνεται πιο εύκολα σε σχέση με παλιότερα, έχει ξεπέσει δυστυχώς σε μηχανική η ψηφιακή ανακούφιση. Αντι για συνουσία, δηλαδή υπέροχη ένωση σωμάτων και ψυχών,  έχουμε άγχος, ρουτίνα, φαστ-σεξ, άχρωμο, απρόσωπο, με το κινητό δίπλα ανοιχτό.  Πόση χαρά  να έχει αυτό;

Στην εποχή του κορονοϊού η ερωτική συνεύρεση έχει μειωθεί πολύ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Τι θα προτείνατε εσείς; Πώς μπορούμε να βρούμε ξανά τον δρόμο μας;

Κατά την άποψή μας το ποιοτικό, το αληθινά καλό σεξ χρειάζεται τρία πράγματα· χρόνο, εκπαίδευση και τόλμη-όποιο ζευγάρι τα διαθέτει, θα ψαχτεί και θα βρει λύσεις. Λύσεις που θα βελτιώσουν θεαματικά την σεξουαλικότητά τους, όχι μόνο ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά. Αντί για δέκα one night stand, μια νύχτα όπου το σεξ γίνεται με γνώση και με αγάπη-νύχτα που μένει.

Αν λοιπόν οι σύντροφοι  βρούν χρόνο να μελετήσουν τον ιερό ερωτισμό, την Τάντρα, το ερωτικό Ταό· αν μάθουν να κάνουν μασάζ ο ένας στον άλλο, ν’ αφυπνίζουν τις αισθήσεις τους, να τολμούν, να διεκδικούν, η ερωτική τους φλόγα σίγουρα θα λάμψει

Σαν εκπαιδευτικός που υπήρξατε συναντούσατε τους νέους στο κατώφλι των επιλογών για το μέλλον τους. Τι πιστεύετε ότι τους προσφέρει το βιβλίο σας σ’ αυτή την αναζήτησή τους;

   Την δυνατότητα να δουν αλλιώς το σεξ απ’ την αρχή· κάτι που θα τους ωφελήσει αφάνταστα· το να μην μπουν στο ερωτικό καλούπι και στα ολέθρια power games των ζευγαριών, αλλά να εξελιχθούν σε ερωτικούς διαλογιστές, ανοιχτούς, ελεύθερους, που βλέπουν το σεξ σαν μια υπέροχη, απολαυστική, άκρως θεραπευτική διαδικασία όπου όλοι κερδίζουν τελικά (win-win)όχι όπως σήμερα

Και τέλος ποιό τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;

Μαθαίνοντας…