Συνέντευξη-παρουσίαση βιβλίου στο Pink

«Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα»:

Το εγχειρίδιο που θα μεταμορφώσει την εpωτική σας ζωή

Στο καινούργιο του βιβλίο «Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα» ο συγγραφέας και Ταντρικός συντονιστής Χρήστος Αποστολάκος υπόσχεται να μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε την ερωτική μας ζωή, εφοδιάζοντας μας με πολύτιμες πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις.

Πάμε να  γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον συγγραφέα και το βιβλίο

-Τι σας οδήγησε να γράψετε αυτό το εγχειρίδιο βελτίωσης της ερωτικής μας ζωής;

…Εδώ και χρόνια ασχολούμαι με την Τάντpα· την αρχαία Ινδική τέχνη που  ενώνει το εpωτικό με το πνευματικό κομμάτι μας. Επίσης, έχω οργανώσει μαζί με μια φίλη δασκάλα Τάντρα αρκετά σεμινάρια στην Αθήνα.
 Από τις εμπειρίες αυτές μου ήρθε η ιδέα να γράψω τους  Επτά Πνευματικούς Νόμους του Έρωτα– για να συνοψίσω βασικές αρχές του ερωτισμού και να θυμίσω κάτι που λέει ένα Ινδός δάσκαλος, ο Όσσο

 Το σεξ πρέπει να γίνει πάλι κάτι ιερό-να μην είναι ούτε πορνογραφικό, ούτε καταδικαστικό, ούτε καταπιεσμένο, αλλά κάτι απόλυτα σεβαστό- αφού πολύ απλά μέσα από αυτό γεννιόμαστε. Το σεξ είναι η ίδια η πηγή της ζωής. Όταν καταδικάζεις την πηγή της ζωής, καταδικάζεις τα πάντα.

 

-Πώς θα ορίζατε την «φυσιολογική» σεξουαλική ζωή;

…Κάθε σεξουαλική δραστηριότητα που προσφέρει χαρά στους συντρόφους την θεωρώ φυσιολογική. Μιλάω για αληθινή χαρά, ηδονή, έκσταση. Σε μια ώριμη ερωτικά  κοινωνία αυτά τα δυο θα  συμβαδίζουν· κάθε ενήλικος θα ορίζει ελεύθερα τι είναι φυσιολογικό γι’ αυτόν στον έρωτα και στο σεξ· δεν θα καθορίζουν το φυσιολογικό η εκκλησία, η πολιτεία, οι νόμοι κι οι προκαταλήψεις, όπως τώρα.
Πριν πενήντα χρόνια για παράδειγμα το να είσαι γκέι, πολυσυντροφικός ή μπαισέξουαλ δεν θεωρείτο φυσιολογικό- διώκονταν κοινωνικά και ποινικά. Σήμερα στην Δύση οι πιο πολλοί τα δεχόμαστε. Ο κόσμος προχωράει!

-Ποιά στερεότυπα μάς κρατούν δέσμιους και μας εμποδίζουν ν’ απολαμβάνουμε τον έpωτα;

..Τα στερεότυπα πολλά και δυστυχώς τα μαθαίνουμε από παιδιά και σαμποτάρουν όχι μόνο την απόλαυση στον έρωτα αλλά και την αγάπη. Ο άντρας πρέπει να’ ναι σούπερ εραστής ακαταμάχητος, αιώνια διεγερμένος, ασυγκράτητος ΔονΖουάν.
Η γυναίκα πρέπει να’ ναι η καλό κορίτσι-υποταγμένη ή μοιραία, πόρνη,  σεξοβόμβα φάμφατάλ κ.τ.λ .
Μέσα απ’ τους ρόλους και τα στερεότυπα όμως δεν συναντάμε ποτέ αληθινά τον άλλο. Οι ηθοποιοί  παίζουν  τον ρόλο των εραστών στο κρεβάτι, όπως έχουν μάθει. Οι άνθρωποι όμως πίσω απ’ τα στερεότυπα-οι ανάγκες τους, τα θέλω, τα γαμώτο τους, θα μείνουν στην αφάνεια. Εκτός αν τολμήσουν να εμφανίσουν κάποτε τα αληθινά τους πρόσωπα. Μόνο παραμερίζοντας με θάρρος τα στερεότυπα μπορεί ν’ ανθίσει η αγάπη και ο έρωτας (που είναι  απόλαυση  για ελεύθερους ανθρώπους), να λάμψει σαν τον ήλιο.

-Κατά πόσο έχει επηρεάσει την ερωτική επιθυμία ο κορωνοϊός και τι θα συμβουλεύατε τα ζευγάρια;

… Απ’ ότι διαπιστώνω είναι της μόδας σήμερα να φταίει για όλα ο ιός·  σίγουρα παίζει ρόλο· όμως το άγχος, η ζήλια, η μειωμένη ερωτική επιθυμία λόγω προκαταλήψεων, άγχους, ρουτίνας· οι καταπιεσμένες, βαθιά θαμμένες ερωτικές επιθυμίες που βασανίζουν πολλά ζευγάρια δεν προέκυψαν απ’ τον κορονοιό· υπήρχαν πάντα, απλά μες το κενό της πανδημίας προβάλλουν εντονότερα.

  Όμως οι αληθινοί εραστές είναι δυνατοί · ξέρουν πως ο έρωτας κι ο θάνατος είναι οι δυο πόλοι του βίου. Μπορούν να κάνουν έρωτα με πάθος· ν’ αγαπιούνται ξορκίζοντας οργασμικά το χάρο, την αρρώστια.
  Γιατί το κακό(η πανδημία) τούς καλεί να εκτιμήσουν ξανά το δώρο της ζωής  και τον έρωτα. Έτσι αν νιώσουν οι εραστές, αληθινά και τολμηρά, κλείνοντας έξω τα Μ.Μ.Ε και την τρομολαγνεία μπορούν ν’ αναστήσουν όμορφα την ερωτική τους φλόγα.

-Τι ερωτήματα θα μπορούσε να θέσει κάποιος στον/στην σύντροφό του προκειμένου να διαπιστώσει αν καλύπτονται οι εpωτικές του ανάγκες;

..Με άριστα το δέκα, πόσο βαθμολογείς την εpωτική ευχαρίστηση που αντλείς από το σεξ μας;
…Τι θα μπορούσα να κάνω για ν’ αυξηθεί αυτή η βαθμολογία; μίλα ελεύθερα, παρακαλώ.
…Τι θα ήθελες να μην κάνω, που μειώνει την ερωτική μας απόλαυση, αλλά δεν το’ χω καταλάβει;
..Θα ήθελες να μιλάμε πριν το σεξ; να μου λες τι θες σήμερα, τι ποθούν η ψυχή σου και το σώμα σου, σε τι φάση είσαι; ενώ κι εγώ θα σου μιλάω ειλικρινά για τα δικά μου, ώστε να σμίξουμε σαν σύντροφοι και φίλοι αγαπημένοι;

-Τελικά, το σεξ διδάσκεται και αν ναι, ποιες θα ήταν οι βασικότερες αρχές που το διέπουν;

..Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό, κατά τον Αριστοτέλη. Είναι επίσης όν ερωτικό, αλλά συνήθως το ξεχνάμε. Η σεξουαλικότητα λοιπόν δεν  χρειάζεται να διδαχθεί· είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Αλλά καταπιέζεται,  ντροπιάζεται με θλιβερά αποτελέσματα. Αν αφεθούν όμως οι άνθρωποι να είναι ερωτικοί, αν διδαχθούν στο σχολείο κάποιες  αρχές του ερωτισμού-αλήθεια, τόλμη, αγάπη, ανοχή στο διαφορετικό-το σεξ δεν θα ’ναι πια αυτό το θλιβερό, αγχωμένο δεκάλεπτο ανακούφισης, αλλά μια πράξη υπέροχη, απίστευτα ηδονική αλλά και βαθιά θεραπευτική.

-Αν επιλέγαμε την πιο σημαντική από τις αρχές που αναπτύσσετε στο βιβλίο σας, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

…Στο συνηθισμένο σεξ το μυαλό συνήθως κάνει κύκλους, η καρδιά (του άντρα ειδικά) σπάνια είναι ανοιχτή και τα γεννητικά απλά ενώνονται μηχανικά για λίγο-τι χαρά να δώσει αυτό;
 Γι’ αυτό πιστεύω ότι πιο σημαντική είναι η πρώτη αρχή που αναφέρω στο βιβλίο-το να συντονίσεις και να ενώσεις τα τρία κέντρα της ερωτικής ορχήστρας σου, που είναι τα γεννητικά, η καρδιά και το μυαλό σου.